Plou tot el dia amb una pluja fina, que no xopa ni molesta. Després d'esmorzar amb en Durk Gorter i confirmar que és home de bones anàlisis, me'n vaig amb tren cap a la costa. Objectiu: veure el port de Harns, que temps enrere havia estat conegut com un suburbi de Londres. En Durk m'explica que Frísia havia estat la segona província de les Províncies Unides, entre altres coses perquè per aquí passava tot el comerç cap a Amglaterra. Però al segle XVIII Amsterdam va construir un canal cap al mar, i fa unes quantes dècades es fa fer un dic que aïlla una mica Frísia del mar. Tot plegat va precipitar la decadència de la província a partir del segle XVIII, I encara hi som, allà mateix.
Harns és una vila preciosa, típica de la zona, plena de canals, amb un sol inconvenient. Tot, tot, absolutament tot, està tancat. Ni un bar, ni un restaurant, ni una oficina de turisme. Gesloten. Això sí, em pregunto qui deu fer servir els molts velers que hi ha als seus canals.
Frjentsjer és la ciutat on hi havia la universitat frisona. Per cert, que no devia ser poca cosa, tenint en compte que fins i tot va passar-hi René Descartes. Avui és una vila provinciana, encantadora però amb poca oferta d'esbarjo un diumenge a la tarda. L'única cosa oberta que hi trobo és el planetari més antic d'Europa i una catedral amb un concert de Johan Sebastian Bach. El planetari té la seva gràcia: se'l va empescar un pentinador de llana autodidacte al segle XVII i encara funciona, gràcies a un sistema de pèndols. El millor és que continua encertant la posició dels planetes tants anys després! Pel que fa a la música, des de fora sona imponent. Per cert, que en aquesta ciutat els campanars no toquen només l'hora: abans et regalen amb una melodia de carrilló que de debò que val la pena. Restes d'una altra època...
1 comentari:
Quan vaig estar per Baviera també tocaven aquestes melodies abans de l'hora. Ja fa deu anys, però si no recordo malament és a Múnic que n'hi ha un de molt famós, no?
Per cert, no sé si ho has seguit però aquí a baix estem de ressaca electoral. Et deixo a tu interpretar sí és de celebració o derrota, que aquí tot ho festegem.
Publica un comentari a l'entrada