dijous, 31 de juliol de 2014

La llengua en el procés d'independència

Tal com palesa l'esplèndid blog Les llengües a la Catalunya independent, el sobiranisme ha esmerçat molts esforços a discutir la posició de les llengües en una futura Catalunya independent, amb especial obsessió per saber com hi quedarà el castellà. Independentment del que en pensi cadascú -jo ja hi vaig dir la meva a l'Ara- crec que tothom estarà d'acord que el sobiranisme ha fet un esforç per no semblar excessivament unilingüe, està fent campanya també en castellà, i fins i tot amb col·lectius d'expressió prioritària castellana com Súmate i altres.

Potser passa més desapercebut, però el cert és que aquest traspàs de fronteres lingüístiques també l'estan duent a terme els sectors unionistes. Tal com han evolucionat les coses, fins i tot als actes més radicals, els espanyolistes es veuen en la necessitat d'emprar també el català. Ahir en vam tenir una prova en la interrupció a crits de la roda de premsa que oferia en president Mas després de l'entrevista amb Mariano Rajoy. Tal com es va poder apreciar, almenys una part dels esgarips eren en català -"Som Espanya!"-... al mateix cor de Madrid! Les fotos també permeten constatar que almenys part de les pancartes estaven escrites en català, tot i que els errors que contenien mostraven clarament que qui les duia, això  del català, no ho domina gaire: "Els Pujol i companys, bé jutjats, a presó".

Aquesta superació dels límits lingüístics no és que sigui sorprenent, perquè quadra amb l'objectiu d'erigir-se en portaveu del màxim de persones i captar simpaties de tots els sectors. Però sí que cal assenyalar-la perquè, de fet, és un tret distintiu del procés català que l'aparta de molts altres conflictes com el quebequès, el flamenc-francòfon, l'ucraïnès, etc. Tal com ja feia notar al meu capítol What's up with Catalonia?, el conflicte nacional català té derivades lingüístiques innegables, però no és essencialment un conflicte lingüístic, i les llengües no en són l'element determinant. Per a bé o per a mal.

PS
Veig que els periodistes de Vilaweb s'han descuidat de citar entre els organitzadors de la mani-boicot d'ahir els integrants de l'autoanomenada Societat Civil Catalana (amb perdó). Ho dic perquè a les fotos es veu clarament com un dels seus impulsors crida per un altaveu.