dimarts, 8 d’abril del 2008

S'ha acabat el Sociolinguistic Symposium 17 d'Amsterdam

Dissabte es va cloure el Sociolinguistic Symposium 17, fet a Amsterdam entre el 3 i el 5 d'abril. Sempre és bo de (re)trobar-se amb vells amics, i de fer-ne de nous sobre els temes que ens interessen. De fet, tothom sap que fer xarxa és el més important d'aquests actes - a banda de fer-hi currículum, sobretot en segons quines edats.

Algunes idees després d'assistir-hi molt intensament:
  • Els SS són massa anglòfons. La voluntat d'aproximar-los al continent encara no ha reeixit, i al Symposi s'hi senten poques llengües que no siguin la de l'Imperi (en les converses, vull dir; en les comunicacions, diria que cap). Entre els contingents altres que els anglesos i nord-americans hi han destacat -quantitativament, si més no- els canadencs, els irlandesos i els catalans. Hi havia força neerlandesos, però no han aprofitar per mostrar la bona feina que fan.
  • Continuem sense resoldre el problema del nombre excessiu de panels i comunicació fets alhora. En aquest cas arribaven a 15! Potser caldria ser més selectiu d'entrada... En canvi, els pòsters quedaven massa allunyats de tothom.
  • Les aproximacions qualitatives i etnogràfiques ho han dominat quasi tot. El seu terme de moda és hibridisme, encara que ningú no sàpiga què vol dir exactament. El variacionisme hi ha tingut un cert paper, i fins i tot hi ha actuat Labov. La política lingüística ha estat força tractada. D'altres temes, en canvi, ni gall ni gallina: demolingüística o dret lingüístic, sense anar més lluny.
  • Un dels temes insistents ha estat la voluntat d'equiparar, des d'alguns sectors, les llengües autòctones minoritzades amb les dels immigrants. Sens dubte, hi ha espai per a la discussió, però sempre que partim d'una realitat: no es tracta d'un duet sinó d'una terna en què qui talla el bacallà són les estatals.
Total, un Simposi interessant, tot i que massa vast. El proper es prepararà a Southampton.

3 comentaris:

Atka Kevlarsjäl ha dit...

No sé si t'acabo d'entendre amb això de "massa anglòfon". Què vols dir, que caldria fer les ponències en més llengües? Perquè aleshores les que s'hi inclourien immediatament després suposo que serien el francès i el castellà. Per fer això crec que prefereixo quedar-me en l'anglès...

Així que per fora de casa nostra la cosa etno-antropo-janosécomdir-li s'estila prou :)A veure si en feu una xerradeta en el proper seminari!

Anònim ha dit...

Fent comentari, fent comentari, se m'ha allargat i l'haig hagut de canviar de lloc: http://xarxes.wordpress.com/2008/04/09/demolinguistica-i-xarxes-socials-als-congresos/
;)

Anònim ha dit...

Vaig aprendre molt