diumenge, 16 de març del 2008

Algunes idees per a visitar Amsterdam amb nens i família

Visitar una ciutat amb mainada no s’improvisa. Si hem d’anar a Amsterdam amb xiquets, millor que tinguem algunes idees prèvies. Les que jo proposo estan tretes de diverses fonts. Unes quantes ja les he provat, les altres no. En dono enllaços, però no garanteixo re de re. Per si un cas

Una bona idea podria ser començar amb un creuer pels canals d’Amsterdam, per a fer-nos una idea de la ciutat. Per als petits pot ser emocionant.

L’endemà, sobretot si fa bo, podem anar a visitar el barri dels museus que hi ha al costat de Vondelpark. Al voltant del parc, que és perfecte per jugar quan fa sol, hi ha el Museu Van Gogh, que té molt èxit entre els més menuts. També hi ha el Museu Estatal, el Rijksmuseum, amb unes col·leccions molt interessants però que ara (març 2008) està mig tancat per reformes. Al seu costat hi ha la fàbrica i el museu de diamants Corter; val la pena donar-hi un cop d’ull: a la fàbrica, després de fitxar-te, el posen un/a guia per a explicar-te com es classifiquen i es tallen els diamants, te n’ensenyen el procés de fabricaicó, i et conviden a comprar-ne, sobretot d’oferta. És molt curiós. Finalment, també al costat del parc hi ha el museu d’art modern, l’Stedelijk Museum, que ara també està tancat per reformes (bé, en part traslladat prop de l’estació central).

Totes les guies i comentaris que he llegit recomanen que, si vas amb canalla, visitis el museu de la ciència i la tècnica NEMO. Un edifici de cinc plantes amb exposicions de tota mena, no gaire lluny de l’estació central. Un altre motiu per a anar-hi és que el Museu marítim Scheepvaart museum sembla que està tancat per renovació. El vaixell Amsterdam, que pot visitar-se, l’han dut davant del Nemo. També a prop de l’estació central hi ha la casa de Rembrandt (Rembrandthuis). Ben a prop hi ha el Museu Històric Jueu d'Amsterdam (Joods Historisch Museum), molt ben preparat per al visitant, i que conté un museu específic per als nens.

El Tropenmuseum és un museu etnogràfic amb activitats per a totes les eats. Ara hi ha una exposició per a canalla sobre Bombai –no sé com deu estar, però a la pàgina pinta bé. Cau cap a l’est d’Amsterdam, lluny de la resta de visites (Linnaeusstraat 2)

Si us ve de gust conèixer com es va formar la ciutat, paga la pena de visitar el Museu històric de la ciutat Amsterdamse Historische Museum. Allà mateix hi ha el Beguinatge (Begijnhof), un conjunt de cases del segle XVI i XVII que va acollir dones catòliques fins fa molt poc en un entorn de recolliment al centre de la ciutat. Ah, per cert, si voleu comprar llibres, a la plaça de davant del beguinatge hi ha almenys tres grans llibrerires, dues de les quals són exclusivament anglòfones.

La Casa d’Anna Frank és una visita quasi obligada si els nanos tenen prou edat (Prinsengracht 267) . Cau al nord-oest de la ciutat. A prop hi ha és la Westerkerk, església protestant. I no gaire lluny es pot fer una altra visita, ara per saber com es viu a dins d’un vaixell casa. Pots saber-ho visitant el Houseboat Museum (Prinsengracht tov 296).

Al centre de la ciutat hi ha l’antic mercat del peix, el Dam, lloc mític d’Amsterdam, sobretot per als que comencen a deixar la primera joventut. Encara s’hi aplega molta gent, però jo no hi he notat els efluvis d’altres dècades... Al costat hi ha la Nieuwe Kerk, que ara conté una exposició sobre cultura afganesa. Als pares els farà gràcia, però no té gaire atractiu per als fills.

A Amsterdam tenen un zoològic, l’Artis zoo, que sembla que està força bé, però està be però sense ser res espectacular. També tenen un museu de cera (Madame Tussaud’s).

Una excursió no gaire lluny d’Amsterdam és el poblet Zaanse Schans, amb cases històriques i molins de vent característcs. Hi ha, per exemple, una casa del segle XIX, amb artesans treballant-hi, el Museum Het Noorderhuis. També fora de la ciutat hi ha altres possibilitats de visites adequades per a nens: prop de Haarlem, un museu a l’aire lliure openluchtmuseum, i prop de la Haia un parc de dics i molins per a la canalla (Kinderdijk). Si els vostres fills coneixen el conillet Muffi, podeu anar a visitar casa seva a Utrecht.

I en cas d’emergència? Sempre podem recórrer a un boti-boti, planeta màgic o com se n’hagi de dir: el TunFun, per a nens d’1 a 12 anys, prop de la Waterlooplein.

Com que aquests consells no poden ser exhaustius, us afegeixo algunes guies turístiques més. Per a començar, una pàgina d’Informació turística d’Amsterdam en català. Tot seguit, la pàgina Coses divertides per a fer amb canalla. A més, un parell de guies d’activitats de la ciutat: una de turisme virtual i una guia de la ciutat (channels) amb molta informació. També podeu fer visites més o menys guiades.

Que vagi de gust!

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Que ningú no oblidi de tapar-los els ulls en passar pel barri roig i els coffee shops. I les orelles, per si de cas :) Podries fer un capítol d'Amsterdam per "veinteañeros", que ara mateix no sé com traduir-ho.

F. Xavier Vila i Moreno ha dit...

Vaig estar a punt de posar-l'hi... >;-} Però Amsterdam ja no és el que era. De fet, el diari diu que estan tancant locals d'aquests. L'altre dia vaig travessar un d'aquests carrers i t'asseguro que la combinació d'àvies i pseudoadolescents romaneses xuclades mirant d'atreure clients és, com a mínim, depriment.

Anònim ha dit...

Uf. Uf. Sona molt, molt malament. Jo vaig estar a Amsterdam i per Holanda quan tenia 12 o 13 anys. Evidentment no va haver-hi visita al barri roig. Vaig fer només dotze fotos (anava amb carret...) dos a un cavall i moltes als polders, que no sé com es diu ben bé. Recordo molt la imatge de creuar una carretera amb el mar a un nivell a mà esquerra i a un altre a mà dreta. Diuen que Holanda serà un dels països més perjudicats si puja el nivell del mar mab el canvi climàtic, no sé si és el 30% que es quedaria inundat. Hi ha sensibilització amb aquets tema per aquí? Podries fer-ne una entrada, si tens temps :)

taronja ha dit...

Ui, quant de museu que proposes! Jo no vaig quedar gens decepcionada amb el de VanGogh.
Una cosa que no has nombrat per anar amb els nens és la Heineken Experience. Es tracta d'un recorregut-museu audiovisual i interactiu força divertit (hi ha alguna atracció i tot) on t'expliquen com es fa la cervesa i la tradició que existeix a Holanda en l'elaboració d'aquesta beguda. També hi ha una part d'autobombo, és clar, però tot plegat és força original. Ah! I hi ha barra lliure de cervesa pels pares i de refrescos pels nens ;-) El museu es troba a l'edifici de l'antiga fàbrica.

Taronja

Vanessa ha dit...

Bon dia gent!

si alguna vegada voleu repetir, fa un any i poc que hem començat Descobreix Holanda en català. Fem visites guides en català a Holanda.
www.descobreixholanda.cat
Rebem moltes famílies amb nens així que us podriem ensenyar altres llocs que aquí no heu esmentat i que són molt interessants. Al mateix temps, segur que us emporteu una idea diferent del que aquí es comenta. Tot i així me n'alegro que us hagués agradat.

Fins aviat,

Vanessa