diumenge, 1 de juny de 2008

Suprimiran la sociolingüística a la Universitat de València?

Tot el dia que em reca no haver anat a Granollers a sentir el recital d'ahir al vespre de Feliu Ventura, aquest jove i brillant cantautor xativí, i em trobo al correu un missatge que em deixa glaçat. Alguns col·legues valencians em fan saber que el nou pla d'estudis de filologia catalana de la Universitat de València podria fer desaparèixer l'assignatura de sociolingüística, si més no com a obligatòria, del nou pla d'estudis, i no acabo de creure-m'ho. Em sembla un veritable desficaci.
Senzillament, no puc imaginar que els futurs llicenciats en Filologia Catalana d'aquesta Universitat -precisament la de València!- puguin acabar els seus estudis de grau sense haver rebut una adequada formació en sociolingüística.
Entenguem-nos. Els nous plans d'estudi plantegen infinitat de problemes als programadors; a més, estem en temps de rebaixes, i per algun lloc cal estisorar. Però entenc que una perspectiva sociolingüística sòlida resulta simplement imprescindible per a un professional de tota llengua, però molt especialment de la nostra. Perquè nosaltres ens hi juguem molt més, en el combat de les idees, que les llengües ben establertes.

Penseu-hi un moment. Com podem explicar la història de la nostra literatura evitant les
consideracions sociolingüístiques? Com podem fer història de la llengua sense parlar de contacte de llengües o de substitució lingüística? Com formarem futurs assessors si no els proporcionem nocions bàsiques de planificació lingüística i variació social? Volem produir professors incapaços de generar consciència lingüística entre les noves generacions de ciutadans?
Molt especialment: em nego a creure que la principal universitat valenciana es plantegi que els seus futurs graduats obtinguin el títol sense una formació sòlida que els ajudi a refutar les tesis secessionistes amb què hauran d'enfrontar-se només travessar la porta de les seves aules. Que els volem deixar desvalguts, a ells i als seus alumnes, davant de la dutxa blavera?
Estic segur que els companys de València s'hi repensaran, abans de cometre un error de tanta magnitud. Ens hi va molt, en això, a tots plegats. Sobretot a ells, que saben com ningú què significa estar a la trinxera més incòmoda i no sempre amb el suport que necessitarien. Per tant, no cal dir per tant que dono suport a la petició en el sentit que la sociolingüística consti com a matèria obligatòria en el programa de filologia catalana de la UV. Amb tota la bona voluntat i el màxim de simpatia.